Верен фен на Гунди не знае умора на 88


Аспарухов мечтаеше да стане автомобилен състезател, казва Рашо Петров


Автор Анна Сапунова, вестник “Златна възраст” 9 юли 2021 г. стр. 8

Едва ли има българин, който да не знае кой е Георги Аспарухов - Гунди - футболист №1 на ХХ век. На 30 юни се навършиха 50 години от неговата смърт. През 1971 г. Аспарухов и колегата му на игрището Никола Котков умряха нелепо в катастрофа на Витиня на път за Вра;а в колата на Гунди. Историята за гибелта им е разказвана хиляди пъти и от кого ли не. Тук ще си спомним за легендарния Аспарухов чрез спомените на един негов съкварталец и добър познайник. Това е един от основателите на Националния клуб “Гунди” в София и член на управителния съвет на клуба Архангел Петров. Бил е негов главен секретар, но вече се е оттеглил и дава път на младите.

Бате Рашо, както го наричат всички, е на 88 години, вечен фен е на футболната легенда и още участва в организирането на събития в негова памет. “ Още миналата седмица във В. Търново отбелязахме годишнината с местния клуб “Гунди” - разказа бате Рашо. Беще много вълнуващо. На 30 юни пък се събрахме пред дома ми и с коли отидохме на Витиня, където е плочата им с Котков. После


ПОСЕТИХМЕ И ЛОБНОТО МЯСТО, КЪДЕТО Е БИЛА КАТАСТРОФАТА


а в 11,00 ч. на Централните гробища в София ФК “Левски” организира събитие, на което Аспарухов бе почетен”.

Бате Рашо е бил съкварталец на великия футболист в “Регута”. Днес 88 годишният бивш учител по физическо още живее в квартала в къщата си, строена през далечната 1928 г. Със съпругата му Емилия са на първия етаж, а дъщеря им е на втория. Има и един пораснал внук, който живее в кооперацията отсреща. От него има и две правнучки. Рашо Петров е от пенсионерите, които не се жалват, а действат, “всеки ден е по задачи”, така го описва съпругата му Емилия. Той има и кът на Гунди в дома си. А ето какво разказва бате Рашо за Аспарухов: “Гунди живееше в къщичка на 500 м оттук. Беше с 10 години по-малък от мене. Запознахме се през 1956 г. Всяка неделя в кварталното училище играехме футбол на малки врати женени срещу ергени. В отбора на ергените се появи едно щръклесто момче, 13-14 годишно, и за пълви път чух за Гунди. Идваше всяка неделя и после изведнъж спря да рита, но пак идваше. Обясти ни, че вече му е забранено, защото е включен в юношеския отбор на “Левси”.

Бате Рашо дава интервю пред "Златна възраст".

Така започва познанството на учителя по физическо и бъдещота футболна звезда на България. Бате Рашо освен учител бил и футболен съдия. От време на време свирил мачове и на Гунди. “Много спомени имам с него - продължава разказа си пенсионерът. - Помня го като много затворе, срамежлив, притеснителен младеж. Трудно бу излизаха думите от устата. Особено когато вече израсна, защото винаги беше център на внимание… Аз обаче съм си дал отговор на въпроса, защо се случи тази катастрофа и тей си отиде само на 28 години.


ТОЧНО ТРИ ПЪТИ СЪМ СЕ КАЧВАЛ В НЕГОВОТО “АЛФА РОМЕО”


и третия път му казах, че повече няма да се кача. Той беше луд шофьор, но със самочувствие, беше вече и майор от милицията в “Левски Спартак”. Преди “Алфата” имаше “Фолксважен” костенурка, но обичаше да кара бързо. Имам спомен, който ми изясни защо така се случи с него: Бях съдия на “Левски” и “Лъсков” (Ямбол), “сините бяха гости. “Левси” би с два гола на Гунди. На връщане от Ямбол той ме уреди да ме докарат с авотуса на отбора до София. Настаниха ме на една от последните седалки и по едно време идва Гунди и вика: “Бате Рашо, трябва да направим една далавера с тебе! От Ямбол ми подариха бутилка вино и искаме да я изпием с момчетата. Но ако ни видят началниите, не ни накажат. Ти, като неутрален дръж бутилката в краката си, ние ще идваме един по един и ще си пийваме”. Аз се опъвах известно време, но накрая склоних. Изредиха се те и бутилкаа от 2 л. се свърши. Тогава дойде пак Гунди, седна и си приказвахме. Беше първи-втори курс задочник във ВИФ и аз го питам: “Какво ще правиш, когато спреш да играеш, треньор ли ще станеш?”. А том ми казва: “Не, треньор няма да стана никога. Ще стана автомобилен състезател. Обичам високите скорости и смятам на това да се отдам”. Така бате Рашо обястява причината за смъртта на най-обичания българси Футболист…


Бате Рашо пази ключовете от изгорялата кола


В дома си Архангел Петров има стая с кът на великия футболист с трофеи, снимки, подаръци. Там пази и ключовете от изгорялото “Алфа Ромео” на Гунди. До него те стигат, след като следовател на катастрофота ги дава на съпругата си, а тя на свою приятел - Будимир Михайлов. Той пък ги дарява на клуб “Гунди”. “Преди време ми се обади човек, който каза, че е прибрал номерата на колага и ми ги предложи за 2000 лв. - споделя още бате Рашо. - Казах му да си ги задържи. Няма как да му ги платим”.